This Latin text is translated into English, so that an international audience may enjoy this story.
And guess what? Can you find the similarities between these two worldly languages? 😉
The loading may be slow on some browsers. Please, have patience ♥
◄ backward forward ►
English translation by © drs. Mashya Boon
And here is a little language aid 😀
INTRO – LEUKE WEETJES !
De Romeinse keizer Augustus vond zichzelf, zijn rijk en vooral zijn stad het middelpunt van de wereld. Hij stamde immers af van echte goden, wat hofdichter Vergilius uitgebreid had beschreven (zie de Fun Info bij Dido & Aeneas). Maar ook het ontstaan van dat machtige Rome moest in geuren en kleuren verteld worden. Prima klus voor zijn vriend en geschiedschrijver Titus Livius. Die pende maar liefst 142 boeken (= libri/1 boek = 1 liber) bij elkaar: Ab Urbe Condita = Vanaf de Stichting van de Stad. Livius liet die plaatsvinden op 21 april 753 v.Chr. en hij stoomde door tot zijn eigen tijd (rond het jaar 10). Van dit monsterwerk zijn slechts 36 boeken bewaard gebleven.
Het verhaal over het ontstaan van Rome lijkt een regelrechte tragedie, dankzij de mythe van de tweeling Romulus en Remus. Maar waar de legende overloopt in de echte geschiedenis – wie zal het zeggen?
Livius en Vergilius vertellen allebei dat de geschiedenis van Rome al begon rond 1000 BC. De Latijnen, een van de vele stammen op de Italische laars, vestigden zich toen in Latium.
Kun je je voorstellen dat de beschaving die geleidelijk op zo’n klein heuvelig gebiedje ontstond, zou uitgroeien tot een wereldrijk – zodat we nu nog spreken van Latijnse talen? Die Latijnen werden geregeerd door de legendarische koning Latinus. De goddelijke Aeneas die was gevlucht uit Troje, trouwde met zijn dochter Lavinia en stichtte speciaal voor haar de stad Lavinium. Aeneas’ zoon Ascanius stichtte de stad Alba Longa die aanvankelijk de belangrijkste Latijnse stad zou worden. Daar regeerden na de dood van Ascanius zijn nakomelingen wel 14 generaties lang. Totdat…
…Ruzie in de tent!
Voor het ontstaan van Rome moeten we Ascanius’ verre nazaten, de broers Numitor Silvius en Amulius, hebben. Na de dood van hun vader kreeg Numitor de heerschappij over Latium, zijn broertje Amulius mocht de schatkist beheren. Dat bleek geen goede verdeling. Amulius wilde alles voor zichzelf. Hij doodde de zoons van Numitor en zorgde ervoor dat diens dochter Rea Silvia geen nakomelingen kon krijgen. Hoe deed hij dat? Hij verplichtte haar om Vestaalse maagd te worden. Vesta was de strenge godin van huis en haard; haar priesteressen mochten geen seks hebben en al helemaal geen kinderen krijgen. Tja, gekortwiekt had Numitor geen schijn van kans tegen zijn broer. Dus Amulius werd alleenheerser, totdat…
…Bij Jupiter, zag Amulius het goed? Werd de buik van zijn nicht Rea Silvia plots almaar dikker?
Lees deze spannende legende hier in stripvorm met Latijnse tekst, plus de vertaling ernaast.
♦ En vergelijk het stripverhaal met de komische versie in ‘Welkom bij de Romeinen’
More classic graphic novels you also may like: