Curculio

This Latin text is translated into English, so that an international audience may enjoy this story.
And guess what? Can you find the similarities between these two worldly languages? 😉

The loading may be slow on some browsers. Please, have patience ♥

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

backward 😀 forward

Plautus-compliments

curculio-omslagThis comic can be ordered as a booklet
Addisco Onderwijs
ISBN: 978-3-7661-5608-2 / € 8,50
The drawings are crisp and sharp in there!

cartoon, comic, stripverhaal, Curculio, Korenwurm, komedie Plautus, Latijns stripverhaal, prostituée vrijkopenINTRO – LEUKE WEETJES !

De Romeinse komedie ‘Curculio’ speelt zich niet in Italië af, maar in de Griekse stad Epidaurus, beroemd om haar mooie theater. Dat theater was zó solide, dat er ook nu nog antieke tragedies worden gespeeld – in het Nieuwgrieks! Ga eens kijken, als je in de buurt op vakantie bent. Tragedies zijn het omgekeerde van komedies: alles gaat verkeerd en is tragisch. De beroemdste schrijver was Euripides (480-406 voor Chr.) en van hem hebben we veel tragedies over. Maar soms ook alleen de naam. In deze strip zit een van die namen verstopt. Kun jij die vinden? Tragedies werden al opgevoerd 200 jaar voordat Plautus (250-184 voor Chr.) zijn komedies schreef.Plautus, Romeins komedieschrijver, Curculio, Korenwurm, klassiek stripverhaal, antieke strip, Latijnse tekst met vertaling

Plautus is de oudste Romeinse schrijver van wie werk bewaard is. Tot ver in de Middeleeuwen werden zijn komedies gelezen en opgevoerd. Bestsellers dus. Hij begon onderop als toneelknecht, werd acteur en daarna producer, om als topschrijver te eindigen. Vreemd dat hij op zijn portretten zo zuur kijkt, vind je niet?

De acteurs op het toneel droegen maskers. Alleen mannen mochten acteren, ook in vrouwenrollen. Maar dat zag je toch niet achter de maskers met die grote monden.

Epidaurus dus. klassieke toneelmaskers, romeinse toneel maskers, klassieke stripsWat is daar aan de hand? De klucht draait om een verliefd paartje en veel te veel misverstanden. Kassa! Zeker als het meisje slavin is, wordt klaargestoomd als hoertje, onder de hoede staat van een oude zuipschuit, terwijl haar pooier alleen maar drachme-tekens in zijn ogen heeft (dat waren de dollars van die tijd). En ook al is de verliefde jongeman van goede komaf, zoals dat heet, eigenlijk is hij altijd blut. En geld – daar staat hij om te springen. Want alleen met een gevulde buidel kan hij zijn liefje vrijkopen.

Redding komt in de vorm van een vreemd tiepje. Curculio, een man met een interessant beroep. Hij was para-situs. Para = naast / situs = zittend. Een ‘parasiet’ zoals wij die ook kennen. Een bietser, een uitvreter, een tafelschuimer. Iemand die naast je wil komen zitten aan je tafel: voor een flink maal knapt hij klusjes voor je op. Bij de Romeinen was parasiteren een heus vak. Curculio betekent ‘Korenworm’. Eigenlijk is zo’n korenworm een babykevertje. Het zit op de korenaren en vreet daarmee zijn buikje rond.

Hoe helpt Curculio dat arme verliefde paar? En hoe kwam het meisje in de verkoop terecht? Ja echt, in die tijd waren mensen handelswaar. Ontdek in de strip welk geheim zij met zich mee draagt!

griekse en romeinse toneel maskersKijk eens hoeveel verschillende klassieke toneelmaskers er nog over zijn!

booxalive, verhalen online, gratis digitale prentenboeken, voorlezen online, peuters en kleuters verhaaltjes
♦ Extra Fun info 1:
over gekke beestjes en eten gesproken… Weet jij hoe een egel zijn kindjes te eten geeft?

De Herinacio/On the Hedgehog van de Poolse kunstenaar obrazki nunu.
Het gesproken Latijn is met een zwaar Pools accent, maar toch heel charmant!
Om het je makkelijk te maken, staat de Engelse vertaling eronder.

egel-middeleeuwsHet uitgangspunt voor de schattige animatie is dit Middeleeuws manuscript,
“the Rochester Bestiary” (ca. 1230) London, Brits Museumroze balk

♦ Extra Fun info 2: Hoe ziet een Romeins huis er van binnen uit?

Villa Boscoreale, Pompeï, James Stanton-Abbott, digital reconstruction Roman villa
Villa Boscoreale in Pompeï: één van de vele reconstructies van
©
James Stanton-Abbott
Bekijk meer knusse Romeinse inkijkjes op zijn site!

More classic graphic novels you also may like:

Euripides, Alkestis, graphic novel, klassieke strip, Greek tragedy, Antiqua Signagriekse stripverhalen, griekse stripboeken, Ares and Aphrodite, classic comic, graphic novel in original Greek text, with English translation, Homer, Homerus OdysseeHerodotus, Historiae, Grieks geschiedschrijver, Greek historian, farao Rampsinitos, the smart thief, de slimme dieflatijnse stripboeken, latijnse comic, klassieke strip in latijn, dido et aeneas, vergilius, latijnse stripboeken, latijnse comic, klassieke strip in latijn, phaethon, ovidius, metamorphosesRomulus en Remus, ontstaan mythe van Rome, Titus Livius, latijnse stripboeken, latijnse comic, klassieke strip in latijnOdysseus, griekse strip, greek comic, greek cartoon, Homerus, heks Kirke, witch Circe, graphic novel, original Greek text, Homer, Magda van Tilburg

 • 116
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  126
  Shares