This Latin text is translated into English, so that an international audience may enjoy this story.
And guess what? Can you find the similarities between these two worldly languages? 😉
The loading may be slow on some browsers! Please, have patience ♥
◄ slide backward 🙂 slide forward ►
This comic can be ordered as a booklet
Addisco Onderwijs
ISBN: 978-3-7661-5609-9 / € 8,50
The drawings are crisp and sharp in there!
♥ In 2002 introduceerde Volkswagen een luxe auto, de Phaeton. Vonden ze die naam misschien mooi, omdat ze het klassieke verhaal kenden? Want Phaethon was de zoon van de machtige zonnegod Phoebus Apollo (niet voor niets zijn er raketten vernoemd naar deze god). Dat joch dacht dat hij alles kon. Hij stónd erop om de zinderende Zonnewagen met de vier vurige gevleugelde paarden van zijn pa te besturen. En dat durfde zelfs oppergod Zeus niet eens!
♥ Hoe Phaethon dat klusje klaarde, wordt door de Romeinse schrijver Publius Ovidius (geb. 43 v.Chr.) verteld in zijn ‘Metamorphoses’. Dit boek kun je zien als één lange super-rap. Alle zinnen hebben een lekker ritme. Met een deftig woord: ‘metrum’. Het werk bestaat uit 15 boeken (‘libri’) met meer dan 200 spannende verhalen die in elkaar overvloeien. Deze mythen gaan over het ontstaan van de wereld en haar geschiedenis vol goden, halfgoden, helden en malle mensen. Eén van die verhalen gaat over Phaethon die eerst niet eens zeker wist of Phoebus wel echt zijn pa was.
♥ Ovidius, die zichzelf ‘Naso’ noemde (de Neus), eindigt elk verhaal met een verrassing: sommige figuren veranderen van gedaante. Een soort shapeshifters dus!
♥ Daarom heet het boek ‘Meta-morphoses’. Meta = voorbij/ Morphè = vorm: de vorm voorbij. Is wat je ziet, wel écht zo? Wij kennen ook het woord ‘morf’: monomorf = éénvormig / isomorf = gelijkvormig. Misschien diende ‘morf’ wel als inspiratie voor ‘smurf’ 😉
♥ Tot besluit laat Ovidius de wiskundige Pythagoras uitleggen wat de essentie is van zijn Metamorphosen:
♦ Omnia mutantur, nihil interit (liber XV vers 165)
♦ Alles verandert, maar niets vergaat
EXTRA FUN INFO 1
♦ Are you curious about the difference between this comic version and the text of Ovid?
♦ Read the thesis, written by the German Saem Shin:
‘Der Phaethonmythos bei Ovid und die Rezeption von Magda van Tilburg.’
Amaze yourself!
EXTRA FUN INFO 2
Vraagje ná het lezen van de strip:
Vind jij het slim van Volkswagen dat ze hun auto ‘Phaeton’ genoemd hebben?
En is dit toeval? Ontdekking in Oostenrijkse schuur (januari 2014)!
De eerste auto die Ferdinand PORSCHE maakte in 1898 (23 jaar jong), deels elektrisch, 30 km p/u, 12 versnellingen, 80 km radius.
En Porsche noemde zijn e-koets… PHAETON!
EXTRA FUN INFO 3
Op een heel bijzondere manier komt lefgozertje Phaethon terug op Booxalive!
Hoe? Dat kun je lezen in de spannende jeugdroman ‘Verhalenverteller vermist’.
In een rustig dorpje arriveert een vreemdeling. Hij zegt dat hij verhalenverteller is en beweert over elk onderwerp wel een verhaal paraat te hebben. De kinderen uit het dorp hangen aan de lippen van deze jongeman. Na zijn laatste vertelling houdt hij een spannende, maar gevaarlijke kanaalrace. Dat wordt niet gewaardeerd door de politie, ze zetten deze waaghals in de gevangenis. En opeens blijkt de cel leeg…
Alle ellende voor Phaethon kwam voort uit jaloezie. Hij geloofde niet dat hij de zoon van een echte god was. Die twijfel had zijn vriendje Epaphus hem ingeblazen. Epaphus was de zoon van oppergod Zeus, en dat jochie voelde zich daardoor een hele bink. Welke god, dus welke zoon, was machtiger?
Wil je weten hoe de stamboom van al die goden en godenzonen in elkaar zit? Kijk op deze pagina.
Klassieke goden waren doorgaans geen keurige echtgenoot. Tevreden bij de vrouw thuis zitten was er niet bij. Als leuk meisje moest je oppassen voor deze hemelse macho’s.
♦ Lees dit leuke Engelse artikel van Jessica Misener: ‘Top 7 van hufterige goden’
More classic graphic novels you also may like: